3 Mayıs 2017 Çarşamba

Seyahat Blogu Açmak Vardı...

2011 yılından beri blog yazarlığı ve türevleri hakkında blog yazıyorum. Sanırım ana konusu blog yazarlığı olan en eski 2-3 blogdan biri Blog Hocam’dır.  “Şimdi ki aklınla 6 yıl öncesine gitsen nasıl bir blog açardın?” diye sorsalar muhtemelen “Blog Hocam gibi” derdim. Fakat kıskandığım bir blog ve blogger türü var.
 
Blog dünyasında ne en çok okunanları, ne en çok takipçisi olanları, ne en çok kazananları kıskanıyorum. Kıskandığım tek bloggerlar seyahat bloggerları…
 
Benim mevcut şartlarım bir seyahat blogu açma müsaade etmiyor ama düşünsenize her fırsatta yurtiçi/yurtdışı gezilere çıktığınızı, yeni yerler keşfettiğinizi, yeni insanlarla tanıştığınızı, bol bol fotoğraf çektiğinizi ve onları bir blogda paylaştığınızı. Tabi bir de sponsorlar, reklamlar, vs. Dünyanın en keyifli işi değil mi :)
 
Seyahat Blogu: Keşfetsene
 
keşfetsene


Belki bir gün fırsat bulur da gezeriz diye yazılarını takip ettiğim, notlar aldığım birkaç seyahat blogu var. Fakat Serdar Kara bir seyahat blogu açsaydı nasıl olurdu derseniz cevabı sanırım “kesfetsene.com gibi” olurdu :)
 
Taflan ve Barış adlı iki arkadaşın 2013’te kurduğu kesfetsene.com Türkiye’nin en büyük, en çok ziyaret edilen seyahat blogu durumunda. Benim seyahat blogum bu kadar popüler olur muydu emin değilim ama içerikler ve yenilikçi fikirler bakımından benzeyeceğine eminim.
 
Kesfetsene.com’un Başarısının Altında Yatan Sırlar
 
Yukarıda da bahsettiğim gibi kesfetsene.com pek çok ödül almış, pek çok medya organında yer bulmuş, ziyaretçi sayısı en yüksek seyhat blogu. Peki bu başarıyı getiren faktörler neler? Benim gözümden şunlar:
 
- Keşfetsene’nin en beğendiğim yanı elbette içerikleri. Ben seyahat bloglarında klişe, her yerde bulunabile bilgiler yerine yaşanan deneyimler ve şahsi öneriler okumak isterim. Keşfetsene’nin içeriği de bu anlamda bana ve seyahat etmeyi düşündüğü ülke/şehir ilgili  araştırma yapan kullanıcıları hitap eden bir içerik diye düşünüyorum.
 
- Gezmek, görmek, fotoğraflamak, deneyimlemek evet güzel ama bunlara okuyucuya aktarmak beceri ister, herkesin yapabileceği şey değil. Keşfetsene’nin içeriklerini incelediğinizde abartıdan uzak samimi ve açık bir dil kullanıldığını rahatlıkla görebilirsiniz.
 
- Bir blogun başarısında feedback odaklı içeriklerin de çok önemli olduğunu düşünürüm. Feedback odaklı içerik dediğim şey okurlardan gelen sorular, mesajlar ve yorumlara cevap verir nitelikte içeriklerdir. Gördüğüm kadarıyla Keşfetsene’de feedback odaklı içeriklere yer veriyor. Örneğin vize ile ilgili pek çok soruya şu sayfada cevap bulabiliyorsunuz.
 
- Rekabetin hat safhada olduğu blog dünyasında başarının temel kuralı fark yaratmak. Ziyaretçiye ve Google’a öyle bir şey sunmalısınız ki farklı, dikkat çekici, orijinal olsun. İnsanlar onu ilk sizde görsün, vay bee desin. Keşfetsene’de yer alan Interrail Rehberi tam da bu şekilde hem sunuş tarzı, hem de içeriğiyle fark yaratan bir bölüm ve fazlasıyla ilgi görüyor.
 
Son Sözler
 
Seyahat bloggerı olmak çok keyifli olsa da blog türleri arasında idame ettirmesi en zor olanı. Biz oturduğumuz yerden pek çok yazı fikri üretebilir, araştırma yaparak günde onlarca içerik üretebiliriz. Ama seyahat bloggerları bir içerik üretebilmek için kilometrelerce yol yapacak, günlerini geçirecek, belki binlerce lira harcayacaklar. Tüm bunları düşününce seyahat bloggerlarını kıskanmakla birlikte fazlasıyla saygı da duyuyorum.
 
Umarım ileride (muhtemelen emekli olunca) ben de kesfetsene.com gibi bir seyahat blogu açar, deneyimlerimim paylaşırım :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder